Vind uw nieuwe baan

Voorkom veelgemaakte fouten tijdens uw sollicitatiegesprek

12-04-2023

1. Foute kleding
Het blijft een veel voorkomende fout: kandidaten die onverzorgd of te casual gekleed zijn.  De eerste indruk is heel erg belangrijk. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat in de eerste 90 seconden al de beslissing wordt gemaakt of u wordt aangenomen of niet. Zorg ervoor dat u geschikte kleding draagt.

2. Onzeker zijn over uw antwoorden

Het is bijna zeker dat u de vraag krijgt over waarom u de functie wilt en waarom u voor dit bedrijf wilt werken. Als u deze vraag krijgt geef dan een concreet antwoord. Het is belangrijk dat u helder kunt uitleggen waarom deze functie voor jou geschikt is. Doe vooraf research over het bedrijf, om goed inzicht te verschaffen.  Toon enthousiasme en ga specifiek in op aspecten van de organisatie die jou aanspreken.

3. Te weinig vooronderzoek
In sommige gevallen hebben kandidaten weinig tot geen informatie vooraf gezocht over het bedrijf of organisatie. Dit is niet handig. De werkgever ziet liever een kandidaat met vertrouwen over zijn of haar bedrijf praten. Zorg dat u weet wat de geschiedenis van het bedrijf is en verdiep u in de missie en visie van de organisatie. Check ook in welke markt het bedrijf actief is en wat bijvoorbeeld de belangrijkste concurrenten zijn. Indien u hier vragen over krijgt, kunt u met vertrouwen over het bedrijf praten.

4. Ik heb geen zwakke punten
Elke kandidaat heeft zwakke punten. Het doel van de vraag is te peilen naar uw eerlijkheid en zelfkennis. Recruiters willen zien dat u wil blijven groeien en nieuwe dingen wil leren. Vertel dus eerlijk over uw zwakke punten en bedenk vooraf alvast wat deze kunnen zijn. Het is soms best lastig om uw zwakke punten te bedenken.

5. Te weinig voorbeelden

Het kan lastig zijn om ter plekke een goed voorbeeld te bedenken. Bedenk daarom vooraf een voorbeeld waarom jij bijv. een teamspeler  of creatieve duizendpoot bent.  Voorkom clichés.

6. Arrogant overkomen

Een veel gemaakte fout is dat de kandidaat te arrogant overkomt. Het is vanzelfsprekend dat u zo positief mogelijk probeert over te komen op een sollicitatiegesprek en daarbij zo min mogelijk de focus legt uw zwaktes. Alleen voorkom wel dat u hierin overdrijft en daardoor arrogant overkomt. Gebruik niet te veel ikke-ikke-ikke tijdens het gesprek. Kom met praktijkvoorbeelden om de werkgever te overtuigen. Daaruit trekken recruiters de conclusies.  

Succes en we hopen dat dit u een klein beetje vooruit helpt.

Terug naar overzicht
Bel mij terug