Vind je nieuwe baan

Werken met pensioen

28-06-2018

Je hebt de pensioengerechtigde leeftijd bereikt  en je mag gaan genieten van je welverdiende pensioen en AOW. Maar wat als je dat nu nog helemaal niet wilt, wat als je gewoon nog een paar jaartjes langer wil doorwerken na je pensioen. Kan dit wel en wat zijn dan de gevolgen voor het pensioen en AOW bij het werken naast pensioen? In dit artikel leggen we het uit!

Allereerst het antwoord op de belangrijkste vraag, kan en mag ik doorwerken naast mijn pensioen en AOW? Het antwoord is JA!
Dat is natuurlijk goed nieuws! Maar om helemaal goed voorbereid te zijn, raden we aan onderstaande ook nog even door te lezen. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden bij doorwerken met pensioen en AOW.

Gevolgen voor pensioen

De gevolgen die het doorwerken of weer gaan werken met een pensioen hebben, zijn afhankelijk van of je met pensioen bent gegaan vóór je AOW gerechtigde leeftijd (vervroegd pensioen), of hierna. 
Wanneer je wilt gaan werken nadat je de AOW leeftijd hebt bereikt, heeft dit geen gevolgen. Houd er alleen wel rekening mee dat het kan zijn dat je weinig belasting betaald en dus een naheffing kan verwachten van de Belastingdienst. Later in dit artikel leggen we uit hoe dit komt.

Ben je met pensioen gegaan voordat je AOW ontving? Dan is het toegestaan om te werken vanaf 5 jaar vóór de pensioengerechtigde leeftijd. 
Op dit moment is de pensioenleeftijd 67, wat dus betekent dat het vanaf 62 jaar is toegestaan om bij te verdienen naast je pensioen. Wanneer je eerder dan 5 jaar voor je AOW wil gaan werken naast je pensioen, kan de Belastingdienst een boete opleggen.

Gevolgen voor AOW

Ontvang je AOW en wil je daarnaast nog aan het werk? Dan heeft dit geen gevolgen voor de hoogte van je AOW. 

Ontvang je AOW-toeslag? Dan kunnen de bijverdiensten van het werken naast je AOW wel gevolgen hebben voor de AOW-toeslag. Een AOW-toeslag ontvang je wanneer je partner nog niet de AOW leeftijd heeft bereikt. 
Voor het bepalen van de hoogte van deze toeslag, wordt gekeken naar de hoogte van jullie gezamenlijke inkomen. Wanneer dit inkomen hoger is dan € 2760,87 bruto per maand, wordt de AOW toeslag met maximaal 10% verlaagd. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de SVB.

Ziekte en ontslag

Wanneer je AOW ontvangt en werkt, ontvang je bij ontslag geen WW of transitievergoeding. 

Bij ziekte heeft de werkgever slechts 13 weken de plicht om je door te betalen. Heb je helemaal geen recht loondoorbetaling tijdens ziekte omdat je bijvoorbeeld werkzaam bent als uitzendkracht met uitzendbeding? Dan ontvang je maximaal 13 weken een 
Ziektewet-uitkering. 

Belastingen en premies

Wanneer je werkt naast je pensioen en AOW, houdt de werkgever ook gewoon loonbelasting in. Er hoeven echter geen premies meer betaald te worden voor:

  • Werkloosheidswet (WW)
  • Ziektewet 
  • Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) 
  • Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) 
  • Algemene ouderdomswet (AOW)

Houd er rekening mee dat het kan zijn dat je te weinig loonbelasting betaalt en je dus zal moeten betalen na de definitieve aanslag van de Belastingdienst.
Dit komt omdat je te maken hebt met verschillende partijen waar je inkomen van ontvangt. Deze partijen berekenen de loonbelasting op basis van het deel wat zij aan je uitkeren en houden geen rekening met het deel wat je van andere partijen ontvangt. De Belastingdienst kijkt naar het totale inkomen wat je hebt ontvangen. Het kan zijn dat de hoogte van het totale bedrag ervoor zorgt dat je te maken krijgt met een andere belastingschijf, waardoor de te betalen belasting hoger uitvalt.

65plus vacatures

Gaat u (bijna) met pensioen maar zou u toch nog graag aan het werk willen blijven? Dan bent u van harte welkom om bij ons te solliciteren! We bieden verschillende vacatures bij opdrachtgevers waar u (flexibel) aan de slag kunt. Hieronder een greep uit onze vacatures:


Bekijk ons vacature aanbod voor alle actuele vacatures.


Terug naar overzicht
Bel mij terug