Vind uw nieuwe baan

Het CV is passé in de praktijk

10-02-2023

U hebt het misschien al wel voorbij zien komen, HR Via Care heeft kort geleden afscheid genomen van het CV in ons sollicitatieproces. Het CV is een opsomming van het verleden en totaal niet toekomstgericht. Wij kijken liever naar wie jij bent, wat jij kan en wat jij wil.

Hoe dit in de praktijk wordt ervaren? In onderstaand interview vertelt onze intercedent Rani over haar ervaringen met onze nieuwe werkwijze.

1. Sinds kort behandelen jullie sollicitaties zonder CV. Wat vind u van de keuze voor deze verandering?
Ik sta hier volledig achter, omdat u op deze manier verder kijkt dan het CV en echt kijkt naar wie er tegenover u zit. Door breder te kijken naar wie de persoon is, wat zij belangrijk vinden, welke competenties ze hebben en wat de kernwaarden zijn, leer u de professional echt kennen. Niet alleen op zijn of haar vakgebied maar ook als persoon. Dit zorgt voor een scherper beeld.

2. De sollicitaties die nu binnen komen, komen dus binnen zonder CV. Hoe gaan jullie hiermee om? Hoe selecteer u nu de beste kandidaten uit alle sollicitaties?
Bij binnenkomst van sollicitatie hebben wij eerst een telefonische screening. In dit gesprek wordt er gekeken of iemand wel geschikt is voor de openstaande functie door middel van vragen over opgedane ervaringen, maar ook hoe iemand overkomt aan de telefoon. Is iemand enthousiast? Is iemand gedreven? Hoe gemotiveerd is iemand? Is iemand flexibel? Ook dit zijn aspecten die niet altijd uit een cv te naar voren komen. Bij een positieve telefonische screening wordt de kandidaat uitgenodigd voor een gesprek.

3. Hoe ziet een eerste gesprek met een kandidaat er nu uit, nu u het CV niet meer als startpunt hebt?
Wij gaan heel open een gesprek aan met een kandidaat. Het startpunt  van zo een gesprek is niet meer het CV maar we kijken naar “wie heb ik nu echt voor mij zitten”. 
Wij selecteren op basis van een stuk harde criteria maar zeker ook op de zachte criteria. Dit is van belang omdat simpelweg niet alle bedrijven hetzelfde zijn en dit geldt ook voor  professionals. Om een voorbeeld te geven, niet alle secretaresses zijn hetzelfde toch?
Ik doe tegenwoordig ook mijn intakes op andere locaties of lekker buiten in het zonnetje.  Doordat u het cv loslaat, ontstaat er een ongedwongen sfeer wat als zeer prettig wordt ervaren door de kandidaat en hierdoor krijgt u hele leuke maar vooral verrassende gesprekken. 

4. Hoe gaan jullie om met de harde eisen waar u bij sommige vacatures niet onderuit komt?
Dit nieuwe concept is even wennen voor iedereen maar wij nemen onze opdrachtgevers heel bewust en actief mee.
Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt zijn er goede (potentiële) werknemers beschikbaar maar deze krijgen niet altijd de kans. Bijvoorbeeld omdat de kandidaat geen HBO diploma heeft maar wel veel ervaring of kennis heeft opgebouwd in zijn/haar loopbaan. De opgedane kennis en ervaring die direct inzetbaar zou zijn gaat dan verloren, omdat iemand niet in het bezit is van een diploma? Dit zou heel jammer zijn en zeker ook als het qua type persoon ook heel goed bij een organisatie zou passen. 
Bij eventuele bezwaren gaan wij hier met de klant over in gesprek en komt men ook soms tot andere inzichten. 

5. Hoe ervaren kandidaten deze wijze van solliciteren?
De kandidaten ervaren dit als zeer prettig. Door het gesprek aan te gaan en breder te kijken, voelen kandidaten zich echt gehoord en gezien. Zij hebben het gevoel dat er daadwerkelijk gekeken wordt naar de competenties en kwaliteiten en hoe deze in een verdere loopbaan goed ingezet kunnen worden.

6. Hoe reageren opdrachtgevers op deze nieuwe werkwijze?
Opdrachtgevers reageren heel erg enthousiast en positief. Het was in het begin natuurlijk wel even wennen, maar we nemen onze opdrachtgevers hier heel bewust in mee en laten ze zien wat de voordelen zijn en waarom het zo belangrijk is om verder te kijken dan het CV. We stellen onze kandidaten nu voor op basis van 3 speerpunten, ik ben, ik kan en ik wil en sturen vaak ook een videopitch van de kandidaat mee. De opdrachtgevers ervaren dit als zeer efficiënt omdat ze in hele korte tijd een goed beeld van de kandidaat krijgen.

7. Wat zou u recruiters die overwegen het CV los te laten willen adviseren?
Ik zou iedereen die werkzaam is binnen de arbeidsbemiddeling willen adviseren om inderdaad het CV los te laten en echt te gaan kijken naar de professional. Kijk breder dan naar alleen de harde criteria. Hier kunnen hele verrassende gesprekken uit voort komen!

Terug naar overzicht
Bel mij terug