Vind je nieuwe baan

Tips voor een killer CV!

21-03-2017

Een recruiter bepaald in een paar seconden of hij jouw CV wel of niet gaat doornemen. Zorg dus voor een overzichtelijke, foutloos en overtuigend CV. Met een slordig CV maak je een slechte eerste indruk, en die eerste indruk is nu juist zo belangrijk.

1. Duidelijke opmaak
Maak gebruik van een verzorgde opmaak. De toekomstige werkgever moet snel en gemakkelijk informatie kunnen vinden. Zorg dat alles netjes is uitgelijnd en er overzichtelijk uit ziet. De opmaak van je CV geeft de eerste indruk. Je kan best gebruik maken van een creatief uniek format om jouw CV een extra boost te geven. Alleen zorg wel voor een duidelijke opmaak die niet te veel afleid.

2. Foto
Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om een foto toe te voegen. De werkgever krijgt een beter beeld wat voor kandidaat jij bent. Maak gebruik van een zakelijke en nette foto waar je goed zichtbaar bent. En dus niet een waarop je met je cocktail aan het strand zit.  

3. Hyperlinks
Leidt de recruiter met één klik naar een belangrijke website. Dit kan een blog of belangrijk project zijn maar ook je up-to-date LinkedIn profiel. Op deze manier krijgt de recruiter extra informatie over jou als kandidaat. Je CV opgeslagen, controleer dan nog even of de hyperlinks werken. 

4. Representatief e-mailadres
Het komt nog steeds voor dat mensen een oud e-mailadres van de middelbare school gebruiken. Bijvoorbeeld hetisjeboyroy@gmail.com. Dat was misschien leuk op de middelbare school, maar toch niet heel erg passend richting je toekomstige werkgever. Zorg voor een representatief e-mailadres.

5. Spelfouten
Iedereen maakt wel eenseen type- of spelfout, maar in je CV staat het slordig en het is voor veel recruiters een reden om iemand af te wijzen. Let dus op je spelling en laat je CV altijd door iemand anders nalezen.

6. Vermeld belangrijke informatie als eerst
Door je sterke punten als eerst te vermelden wek je direct de interesse van de lezer. Heb je veel relevante werkervaring? Vermeld dit dan als eerst. Begin met je huidige functie en werk terug tot je eerste functie. Indien je weinig werkervaring hebt dan is het verstandig je opleidingen als eerst te benoemen.

7. Duidelijke omschrijving van je verantwoordelijkheden
Een goede manier om een beeld van jouw taken en voormalige functies te schetsen, is door voorbeelden te gebruiken. Zorg er dus goed voor dat je voor elke functie duidelijk beschrijft wat jouw functie inhield aan de hand van je verantwoordelijkheden.

8. Overbodige informatie
Sommige mensen kunnen bepaalde dingen beter weg laten. Voorbeelden hiervan zijn irrelevante werkervaring, heel oude werkervaring of een te uitgebreide functieomschrijving. Teveel niet waardevolle informatie kan afleiden van de sterke punten die je probeert te benadrukken. Probeer je CV niet langer te maken dan twee pagina’s.

9. Sla je bestand op als Pdf-file

Het komt soms voor dat de ontvanger een CV opent en alle tekst staat schots en scheef. De duidelijke opmaak in Word is totaal verdwenen. Door het bestand als Pdf-file op te slaan voorkom je deze narigheid.
 
10. LinkedIn en Facebook

Je CV is gekeurd en beoordeeld alleen twijfelt je toekomstige werkgever. Tegenwoordig doen veel werkgevers van te voren research via Facebook, Instagram of LinkedIn om te kijken wat voor kandidaat het is. Check dus ook even je tijdlijn op gênante foto’s en video’s. 

Succes met je sollicitatie!

Terug naar overzicht
Bel mij terug