Vind je nieuwe baan

Tips voor een goede salarisonderhandeling

09-02-2023

Veel mensen vinden het lastig om te onderhandelen over hun toekomstige salaris. Terwijl het heel normaal is om over je salaris te onderhandelen. Het blijft een lastig gesprek waar je niet onderuit komt. In dit artikel geven we je een aantal tips die helpen bij een succesvolle salaris onderhandeling.

1. Achterhaal wat een redelijk salaris is

Het is handig om ongeveer te weten wat een rendabel salaris is. Vaak wordt door werkgevers rekening gehouden met een eerder verdiend salaris. Dan moet het wel gaan om een vergelijkbare functie. Indien de werkgever een salaris opnoemt, weet jij wat een redelijk salaris is en welke ruimte mogelijkheden er zijn. Om er achter te komen wat een redelijk salaris is kan je gebruik maken van de online tool: salariskompas. Via deze tool kun je proberen te achterhalen wat redelijk is voor de functie in combinatie met je ervaring.

2. Wees eerlijk

Ga niet liegen over je huidige salaris. Het komt nog wel eens voor dat een salarisstrook wordt opgevraagd om te checken wat jouw daadwerkelijke inkomen is.

3. Leg de focus niet op het salaris

Het gesprek moet niet draaien om het salaris. Laat zien dat jouw interesses vooral bij de functie en het bedrijf liggen, en niet bij het loonstrookje. Iemand die er alleen maar voor het geld zit, komt vaak minder gemotiveerd over. Dat leidt vaak tot negatieve resultaten.

4. Kies het juiste moment

Er wordt geadviseerd om niet tijdens het eerste gesprek over salarisonderhandelingen te spreken. Zorg eerst dat ze je willen hebben en bespreek daarna het salaris en andere mogelijkheden zoals deeltijd- en thuiswerken. Je kan best om informatie vragen over je toekomstige salaris, indien dit niet duidelijk in de vacature vermeld staat maar ga nog niet in onderhandeling.

5. Vraag een zeer specifiek, oneven bedrag

Het helpt om een vreemd, zeer specifiek bedrag te noemen bij het onderhandelen, zegt een ervaren New Yorkse recruiter die anoniem wil blijven. Dit is een stukje psychologie. Heb je een salarisindicatie van 2600 in je hoofd, noem dit dan 2595 euro per maand. Malia Manson, onderzoeker bij The Journal of Experimental Social Psyhology, zeg dat het vragen om specifieke in plaats van afgeronde bedragen je een ‘krachtig anker’ geeft in het onderhandelen.

Het wekt de indruk dat je je huiswerk hebt gemaakt. Verder suggereert het dat je een precies persoon bent die duidelijkheid geeft aan zijn werkgever. Zo iemand zegt ‘zeven dagen’ in plaats van ‘een week’ en lijkt daardoor goede inschattingen te kunnen geven van wat de werkgever mag verwachten.

6. Doe altijd een tegenbod

Als je een aanbod hebt gekregen, verwacht men dat je reageert en een tegenbod doet. Geen enkele werkgever wil dat je meteen akkoord gaat. Geef maar één tegenbod.

7. Vat het aanbod niet persoonlijk op

Zet je gevoel en ego even opzij. Salarisonderhandelingen zijn een zakelijke transactie, waarbij jij als kandidaat het maximale wil en de werkgever goedkoop wil inkopen. Maak de situatie niet tot een conflict. Je komt er samen uit, of niet. Als het gelukt is, moet je eventuele nare ervaringen meteen vergeten. Is het niet gelukt, dan ga je weer verder.

Terug naar overzicht
Bel mij terug