Vind je nieuwe baan

Tips voor de perfecte video sollicitatie

08-03-2023
 1. Zorg voor een neutrale omgeving

  Niet iedereen heeft een filmstudio tot zijn beschikking voor het opnemen van een video en dat is natuurlijk ook helemaal niet nodig, maar het is handig als je kiest voor een neutrale omgeving. Dit zorgt ervoor dat de aandacht in de video naar jou gaat en de kijker niet teveel wordt afgeleid door andere zaken die zich op de achtergrond afspelen.

  Houd ook rekening met achtergrondgeluid. Het meest ideale is dat je de video opneemt in ruimte waar geen andere geluiden te horen zijn, ook dit kan voor afleiding zorgen of kan er voor zorgen dat de kijker jouw verhaal niet goed kan horen.

   

 2. Zorg dat je er netjes uitziet

  Het is eigenlijk vrij logisch, maar ook bij een videosollicitatie is het belangrijk dat je er netjes en representatief uitziet. Je moet het eigenlijk zien als een soort sollicitatiegesprek waar je naartoe gaat. Daar wil je jezelf ook van je beste kant laten zien toch?

   

 3. Bereid je verhaal voor

  Ook al vertel je je verhaal aan de camera en kun je het zo vaak overdoen als je wilt, zorg wel dat je van te voren goed in gedachten hebt welke boodschap je achter wilt laten bij de kijker. Door hier vooraf al over na te denken kun je voor jezelf in kaart brengen welke punten je bijvoorbeeld wilt benadrukken. Wanneer je goed voorbereid bent, kom je ook een stuk zelfverzekerder over, en ook dit is zeer van belang bij het opnemen van een video sollicitatie.

   

 4. Kijk zoveel mogelijk in de camera

  Let erop dat je tijdens het opnemen van de video sollicitatie, zoveel mogelijk in de camera kijkt. Dit zorgt ervoor dat je contact maakt met de kijker en de aandacht van de kijker op jou gevestigd blijft.

   

 5. Zorg dat je camera stabiel staat

  Een video sollicitatie hoef je niet met speciale apparatuur op te nemen, je kunt hier gewoon de camera van je telefoon voor gebruiken. Let er wel op dat de camera stabiel staat en niet constant heen en weer beweegt, dit kan behoorlijk storend zijn, zoals je ziet J

  Je kunt bijvoorbeeld een selfie stick gebruiken en deze in een vaas zetten.. of iemand vragen om je te helpen en de video voor je op te nemen.

   

 6. Video lengte

  Het is belangrijk dat je video niet langer dan 1 minuut duurt. Houdt het kort en bondig en leg de nadruk op de belangrijkste punten die je wilt overbrengen. Werkgevers hebben vaak een strakke planning en geen tijd voor een video van 10 minuten.

   

Have fun!

Last but least, have fun! Dit is eigenlijk de belangrijkste tip die ik je kan meegeven, zorg dat je er plezier in hebt en dat je enthousiast overkomt! Laat merken dat je er zin in hebt om aan de slag te gaan binnen de betreffende functie en dat jij de geschikte kandidaat bent die ze moeten selecteren!

 

Tot zover mijn tips voor de perfecte videosollicitatie, ik hoop dat ik je er verder mee heb kunnen helpen. Heb je toch meer inspiratie nodig? Bekijk dan ook nog even mijn voorbeeld video van een video sollicitatie, je vind deze ook op onze website.

 

Heel veel succes met jouw videosollicitatie! 

 

Terug naar overzicht
Bel mij terug