Vind je nieuwe baan

Solliciteren? Bereid je goed voor!

08-11-2016

CV geüpdatet, check. Sollicitatiebrief geschreven, check. Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, check. Goed voorbereid voor het sollicitatiegesprek, eeuhhh…

Yes! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Maar je goed voorbereiden voor een sollicitatiegesprek, hoe doe je dat eigenlijk?
We helpen je een handje op weg door een aantal nuttige tips te geven waarmee jij ervoor zorgt dat je goed voorbereid bent op jouw sollicitatiegesprek en kunt laten zien waarom jij dé geschikte kandidaat bent voor de functie

1. Lees je goed in

Als je de tegenpartij wilt overtuigen van het feit dat jij de geschikte kandidaat bent voor de functie én ook nog eens goed binnen de organisatie past, moet je natuurlijk wel weten waar je over praat.
Lees je daarom vooraf goed in. Wat houdt de functie precies in, wat wordt er van een kandidaat verwacht, wat speelt er allemaal binnen het bedrijf, wat voor type mensen werken er, aan welke normen en waarden wordt veel waarde gehecht?
Veel van dit soort informatie is in de meeste gevallen wel op een website van het bedrijf te vinden, maar vergeet ook social media niet. Veel bedrijven hebben een bedrijfspagina op bijvoorbeeld Facebook en Linkedin waar ook veel informatie op te vinden is. Via deze kanalen kun je soms ook zien wie er werkzaam zijn bij het bedrijf.

2. Bedenk welke vragen je wilt stellen

Je gaat naar een sollicitatiegesprek, dit houdt dus in dat je in gesprek gaat met elkaar. Dus het is niet alleen de tegenpartij die vragen stelt aan jou, maar jij kunt ook vragen aan de tegenpartij stellen!
Door het stellen van goede vragen laat je zien dat je goed voorbereid bent en je huiswerk gedaan hebt. En, ook niet onbelangrijk, je praat met je misschien wel toekomstige werkgever, dus ook jij wil graag weten met wie je te maken hebt toch!
Vraag bijvoorbeeld eens naar de cultuur die heerst binnen de organisatie, hoe gaan mensen met elkaar om, wat voor type persoon past volgens hen binnen het team.
Om een nog beter beeld te krijgen van de betreffende functie kun je bijvoorbeeld ook vragen naar hoe een gemiddelde werkdag er uit zal komen te zien.

3. Bedenk welke sterke punten je wilt benadrukken

Ok, je hebt je goed ingelezen, belangrijke vragen voor jezelf op een rijtje gezet…en dan wordt er ineens gevraagd naar jouw kwaliteiten en je minder sterke eigenschappen..
Tijdens een sollicitatiegesprek heb je de kans om jezelf te verkopen en dus je sterke punten te benadrukken. Bedenk dus voorafgaand aan het gesprek welke relevante sterke persoonlijke punten jij naar voren wilt brengen in dit gesprek. Maar denk ook na over je minder sterke punten of, mooier gezegd, je persoonlijke groeikansen. Het is goed om hier ook open en eerlijk over te zijn en te laten merken dat jij je ervan bewust bent dat deze punten de aandacht verdienen en je hier ook bewust mee bezig bent.

4. Wees jezelf

Zoals eerder gezegd moet je jezelf natuurlijk verkopen tijdens een sollicitatiegesprek, maar blijf wel jezelf! Vertel niet de antwoorden die je denkt dat de tegenpartij wil horen, maar vertel gewoon oprecht jouw verhaal.
Wanneer je niet jezelf blijft tijdens een gesprek, zal de tegenpartij hier toch snel doorheen prikken. Gewoon eerlijk zijn en jezelf zijn wordt des te meer gewaardeerd.

     

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Veel succes! We hopen dat je iets aan bovenstaande tips hebt!

Terug naar overzicht
Bel mij terug