
In the mind of Matthijs: Employee Experience
10-01-2023De nieuwste trend in HR: Employee experience. Maar wat is het eigenlijk en wat hebt u er als werkgever aan? Onze HR adviseur Matthijs Vrolijks geeft zijn visie op het nut van Employee experience.
In mijn vakgebied is de nieuwste hype? rage? beweging? Employee Experience. De voorvechters van Employee Experience stellen dat een organisatie er wijs aan doet om – zit u stevig? – het geluk van zijn medewerkers na te streven.
Dat gaat ver, vind u niet?
HRM vs. Employee experience
Human Resource Management kennen we: Dat draait om de vraag hoe je een optimale balans creëert tussen bedrijfsbelang en het individuele belang, zodat het bedrijf optimaal presteert. Tevreden medewerkers worden daarbij gezien als een middel. Inderdaad, een lelijk woord in dit kader, maar ik gebruik hem bewust.
Employee Experience gaat veel verder. Het uitgangspunt is dat gelukkige medewerkers dat stapje extra zetten en de creativiteit durven te tonen die een bedrijf meer dan ooit nodig heeft om te floreren in een steeds sneller veranderende wereld. Het wordt niet meer gezien als een middel, maar als een uitgangspunt, een bestaansvoorwaarde voor een bedrijf.
Tijd voor een definitie: “Employee Experience is de optelsom van de verschillende percepties die werknemers hebben van hun interacties met de organisatie waarin zij werken”. Het zou een karikatuur zijn om te denken dat het daarbij gaat om een chique de frique espressoapparaat of cocktails van de zaak op de vrijdagmiddagborrel. Het gaat bijvoorbeeld om de wijze waarop je behandeld wordt bij een slechte beoordeling - of je als medewerker trots kan zijn op het verhaal van de organisatie - betekenisvol werk – goed gereedschap – fijne ICT – dat soort zaken. Het gaat niet persé om objectieve feiten, maar om de manier waarop de werknemer al deze ervaringen beleeft.
In de praktijk
Op dit moment zie ik om mij heen dat werkgevers die snappen hoe dit verhaal werkt, hier de vruchten van plukken. Op basis van positieve verhalen trekken zij, in een zeer krappe arbeidsmarkt, gekwalificeerd personeel aan. Puur en alleen door een prettigere werkgever te zijn. Wat ik ermee wil zeggen, is dat Employee Experience geen luchtfietserij hoeft te zijn. Het kan werken als een businessmodel.
Ik zie deze ontwikkeling niet los van het bericht laatst dat jongeren steeds vaker met een burnout afhaken. Millennials (geboren tussen 1980 en 1995) en de iGeneratie (vanaf 1995) zijn gewend dat het van kinds af aan om hen draait in het gezin. Ze krijgen steeds minder “nee” te horen, of “omdat ik het zeg”. Er wordt beargumenteerd en onderhandeld.
Ook in het onderwijs zie je veel meer aandacht voor de individuele ontwikkeling, jezelf worden, en zie je steeds minder het klassikale. Vervolgens worden deze kinderen volwassen en gaan ze werken: Dan worden ze geconfronteerd met taakomschrijvingen, processen en generieke reglementen die als mal dienen voor alle beslissingen die over hen genomen worden. Je voelt aan je klompen aan dat dit heel lelijk schuurt met hoe ze zijn opgevoed. Dit is waar ze op stuklopen. Met een visie op Employee Experience kun je die generatie – elke generatie feitelijk - aan je binden.
We weten inmiddels dat er een gruwelijk tekort ontstaat aan goede, gekwalificeerde medewerkers. Hoewel Employee Experience tot het naïeve af uitgaat van het goede in de mens, ben ik ben ervan overtuigd dat elk bedrijf inderdaad de beleving van zijn medewerkers, minstens zo serieus moet nemen als de beleving van zijn klanten.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op!
Terug naar overzicht