Vind je nieuwe baan

Hoe kun je de belastingaangifte het best aanpakken?

15-03-2017

Tegenwoordig gaat de belastingaangifte volledig online. De Belastingdienst vult automatisch veel gegevens voor je in, maar dit is niet in alle gevallen geheel kloppend. Het is daarom noodzakelijk om de gegevens goed te controleren. In dit artikel worden een aantal handige tips gegeven bij het invoeren van je inkomstenbelasting.

1. Controleer de vooraf ingevulde gegevens van de Belastingdienst
Op het oog lijkt alles te kloppen en daarnaast scheelt het een hoop invul werk. Alleen kloppen deze gegevens niet altijd. De hypotheek is zo’n instinker. De bank geeft aan de fiscus het totale hypotheekbedrag en de betaalde rente en dat vult de Belastingdienst in. Maar alleen het gedeelte van de hypotheek dat voor de woning is gebruikt, is aftrekbaar. Controleer deze gegevens extra.  

2. Bekijk je voordeel bij andere aftrekposten
De hypotheekrente aftrek wordt in de meeste gevallen door de fiscus ingevuld. Bekijk ook eens andere aftrekposten, wellicht valt hier ook voordeel te halen. Met name zorgkosten, studiekosten en goede doelen kunnen mogelijkheden bieden. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor extra kleding, diëten of accupunctuur.  

Volg je een studie en ontvang je geen studiefinanciering, dan is je college geld nog wel aftrekbaar. Reis je op eigen kosten met het openbaar vervoer, dan kan je dit aftrekken. Een andere vaak vergeten aftrekpost zijn goede doelen. Zeker als die aan een zogenoemde(Algemeen Nut Beogende Instelling) zijn geschonken. Die zijn ook aftrekbaar, maar dat vergeten veel mensen.  

Meer weten over aftrekposten? Aftrekposten belastingdienst.  

3. Zorg voor kopieën van persoonlijke aftrekposten
De Belastingdienst controleert deze aftrekposten regelmatig. Het kan voorkomen dat de Belastingdienst om een onderbouwing vraagt. Je kunt dan de kopieën naar de fiscus sturen. 

4. Vergelijk de aangifte met die van vorig jaar
Ben je klaar met het invullen van de aangifte? Vergelijk hem dan met die van vorig jaar. Bij ongewijzigde omstandigheden zal daar meestal hetzelfde uitkomen. Is dit niet het geval, probeer dan te achterhalen waar de verschillen vandaan komen. Misschien heb je ergens een foutje gemaakt. 

5. Slim schuiven
Als je samen met je fiscaal partner aangifte doet, besteedt dan extra aandacht aan het verdeelscherm. Je kunt in dit verdeelscherm gemakkelijk uitvogelen hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt, zonder dat je je daarvoor in alle lastige regels hoeft te verdiepen. Gewoon een kwestie van uitproberen wat voor jullie het meest gunstig is.

6. Hulp inschakelen
Bevind je je in een bijzondere situatie of kom je er echt niet uit? Er zijn verschillende organisaties die kunnen helpen. Vakbonden zoals CNV en FNV of ouderbonden ANBO, PCOB en Unie KBO. Dit zijn in de meeste gevallen gratis oplossingen.

Terug naar overzicht
Bel mij terug